Spirituálisan Átalakító Élmények Utóhatásai

Spirituálisan Transzformatív Élmények Utóhatásai

 

“Ha egy megtapasztalás következményei valódiak,
akkor az a megtapasztalás is valódi volt.”

 

Magyarországon egyedülálló anyagot teszünk most közzé. A valaha fordított egyik legfontosabb dokumentumunknak tartjuk ezt a 34 oldalas cikket, ami e-könyv formátumokban is olvasható (linkek lejjebb, a tartalomjegyzék alatt).

Mi a közös a spirituálisan átalakító UFO-élmények, a halálközeli élmények, a testen kívüli élmények és a spirituális megvilágosodás és még számos más élmény között?

Mi a közös abban a négyféle utóhatásban (spirituális, pszichikus, fiziológiai, pszichológiai), amikkel az ezen élményeket megtapasztalók élnek?

A már széles körben elterjedt kifejezés, a “spirituális krízis”, az a spirituálisan átalakító élmények utóhatásainak EGY RÉSZE. Mi a többi rész? Mik a pozitív utóhatások? Mik a nem krízisszerű, nem válságot okozó, hanem csak mérsékelten kihívást jelentő hatások?

A cikk könnyen megjegyezhető /továbbítható rövidlinkje: tinyurl.com/STEelmenyek

 

Bevezető

A legmagasabb fejlettségi szintű földönkívüliek szerint két dologra érdemes az emberiség tagjainak nagyon odafigyelnie: az eltitkolt újenergia technológiák elérhetővé tételére és a spirituális fejlődésre, a tudatosság emelkedésére.

Földönkívüli élményeket átélt emberekkel foglalkozó regressziós terapeutáktól tudjuk, hogy élnek olyan ufóélményes emberek, akiknek az “idegenekkel” (valójában sok esetben az égi rokonaikkal) való ufós találkozás átalakította az életét. Az életek közötti élet terápia (Life Between Life, LBL) típusú regresszióval dolgozó terapeutáknál van egy mondás: “Ha egy megtapasztalás következményei valódiak, akkor az a megtapasztalás is valódi volt.”

 

Spirituálisan Átalakító Élmények Utóhatásai

Spirituálisan Átalakító Élmények Utóhatásai

 

P.M.H. Atwater szerint: “A halálközeli élményekre (és más, spirituálisan átalakító élményekre) jellemző, hogy az nemcsak egy látomás, nemcsak egy tudatosság-átalakulás, hanem fiziológiai és pszichológiai esemény, ami jelentős mértékben megváltoztatja a tapasztalót, életkortól függetlenül, akár kisbabákat is. Megváltoztatja az agyműködést, az idegrendszert, akár az anyagcsere-rendszert, akár az érzékszervi érzékenységeket.
Minél fiatalabban történik ez az átalakító élmény, annál nagyobb a vele járó változás: gyerekkorban nagyobb (maradandóbb) utóhatásúak a spirituálisan átalakító élmények, mint felnőttkorban, illetve fiatal felnőttkorban is nagyobb utóhatásúak, mint a későbbi felnőttkorban.”

Kapcsolódó:
– P.M.H. Atwater – Gyerekek Halálközeli és Halálközeli-szerű Élményei
– P.M.H. Atwater – Mit tegyünk egy Megvilágosodás- vagy UFO-Élmény Után? (visszaintegrálódás)
– P.M.H. Atwater – Élet a Halálközeli és UFO-Élmények Után (utóhatások mintái)
Az Exopolitika Integrálása a Spiritualitással és az Új Tudománnyal
Mit ad “Nekem” az exopolitika? – A végén minden ok spirituális
Az Exopolitika Végső Üzenete

A “Spirituálisan Átalakító Élmények” kifejezést, melynek rövidítése STE (Spiritually Transformative Experiences) először Dr. Yvonne Kason orvos használta 1994-ben az “A Farther Shore” című úttörő könyvében, majd ezt bővebben kifejtette újabb könyveiben, a “Farther Shores” (2000) és a „Touched by the Light: Exploring Spiritually Transformative Experiences” (2019) című legújabb könyvében.
Az “STE” kifejezés szinonimaként használható a P.M.H. Atwater, a halálközeli élmények (NDE) legnagyobb kutatója által bevezetett halálközeli-szerű élményekre (NDLE, near-death like experiences); ám az STE megnevezése tágabb asszociációkra is teret ad.

Ennek a magyar kivonatnak a forrása, az eredeti angol verzió:
STE After-Effects
https://SpiritualAwakeningsInternational.org/ste-after-effects/
(archiválva itt: https://archive.md/f8epG vagy archive.org-on itt)

Kapcsolódóként ajánljuk az amerikai STE-élmények központjának terapeuták számára készült útmutatóját (ez jelenleg csak angolul érhető el).

 

A Tanulmány Tartalomjegyzéke:

Ha nem működne elsőre “A tanulmány tartalomjegyzéke” néhány belső linkje, akkor nyisd meg a teljes bejegyzést itt és abban már mind fognak.

Exopolitika Magyarország Tartalomjegyzéke

Az Exopolitika Magyarország Blog Teljes Tartalomjegyzéke

Az STE-k Típusai
Az STE-k Okai
Az STE-k Jellemzői
Az STE-k Utóhatásai
! Spirituális Utóhatások
! Pszichikus Utóhatások
! Fiziológiai Utóhatások
! Pszichológiai Utóhatások
  I./II. Pozitív pszichológiai utóhatások
  II./II. Negatív pszichológiai utóhatások
Az STE-k Feldolgozása
Megélhetés az STE-élményből
Összefoglaló
Források
Kapcsolódó

 

A bejegyzésben szereplő, 34 oldalas, Magyarországon egyedülálló tanulmány .pdf, .mobi és .epub fájlformátumokban is letölthető:
.pdf:
Ufótagadók számára elkészítettük a tanulmány ufótlanított változatát is:
pdf-ben itt, mobi-ban itt, epub-ban itt, e három egy mappában itt.

 

 

A Spirituálisan Átalakító Élmények Típusai

 

Többféle élmény tartozik a Spirituálisan Átalakító Élmények (STE-k) közé:

Misztikus élmények;
Halálközeli élmények (NDE);
-A halálhoz kapcsolódó egyéb spirituálisan átalakító élmények, mint például: halálos ágyon átélt élmények (élet végi misztikus élmények); halálmegfigyelési vagyis megosztott halálélmények; és halál utáni kommunikáció (elhunyt rokonnal például);
Pszichikus tapasztalatok vagy más intuitív megtapasztalások számos típusa, pl. testen kívüli élmények (OBE); prekogníció vagyis jövőre előre érzékelés;
-Spirituális energia, vagyis Kundalíni ébredések (pl. transzformatív szexuális élmények közben);
-Inspirált kreativitás, pl. channelingelt írás vagy más művészeti alkotás;
Sámánikus tapasztalatok vagy beavatások;
-Előző életes élmények (célzottan, előző életes regresszióval vagy spontán módon, spontán előző életes bevillanás pl. meditáció közben)
Spirituális megvilágosodás élmények, sathori vagy szamádhi élmények;
-Bizonyos földönkívüli lényekkel vagy testetlen földönkívüli intelligenciákkal való találkozások.

 

A spirituálisan átalakító élmények minden fajtájára jellemző, hogy a megtapasztalók értékrendjét spirituálisabb irányba változtatja, és fokozott vágyat ébreszt:
-a szeretetre (a másikkal való egység tudatára és vágyára),
-az etikus életre (pl. nem élvezzük a fájdalomokozást másoknak)
-és mások szolgálatára (amit aztán egyensúlyba kell hozni a szelf szolgálatával (service-to-others vs. service-to-self), egyikből sem jó a véglet).

 

Az STE-k Okai

 

A Spirituálisan Átalakító Élménynek (STE-nek) nincs ismert oka, bár számos elmélet létezik. A fiziológiai, érzelmi vagy pszichológiai értelemben vett halálhoz való közelség hozzájárulhat a valószínűségéhez.

A legváltozatosabb körülmények között fordulnak elő a Spirituálisan Átalakító Élmények (STE-k) :

Eredmények - Nemzetközi Kutatás Földönkívüli Élményesekkel

Eredmények – Nemzetközi Akadémiai Kutatás Földönkívüli Élményesekkel

-Trauma (PTSD) vagy traumatikus események sorozata (complex PTSD)
-Súlyos baleset vagy sérülés
-Betegség, kóma, szívroham, haldoklás (halál-közeli élmény, NDE)
-Szülés
-Gyász, depresszió, kétségbeesés (lélek megérintődése ezek közepette)
-Jólét, boldogság, béke, szerelmeskedés (akár tantrikus szex)
-Meditálás, jógázás (jóga nidra közbeni testen kívüli élmény, OBE)
-Transzcendentális Meditáció (mantrameditáció egy akár random, jelentéstelen, elmét nem mozgató szóval, a meditáció végén (napi 2x 20p vagy 1x 30p) a szó elengedése, mikor már koncentrálódott és leegyszerűsödött, egyhegyűvé vált az elme és lehetségessé vált a végtelen tudatban való feloldódás)
-Böjtölés, éneklés, elmélkedés/elrévedés,
-Alvás, ébredés, séta, vezetés,
-CE-5 gyakorlás (földönkívüli lényekkel-intelligenciákkal való békés, jószándékú, szeretetteljes, ember által kezdeményezett kapcsolatfelvételi protokoll),
-Hétköznapi tevékenységek közben.

 

Az STE-k Jellemzői 

 

Számos körülmény vezethet ahhoz, hogy egy személynek Spirituálisan Átalakító Élménye (STE-je) legyen. Ugyanaz a kiváltó ok egyáltalán nem biztos, hogy egy másik személynek szintén STE-t eredményez.

Sok STE élmény mutat hasonló jellemzőket:
-Transzcendencia érzése – a test és az anyagi világ részleges vagy jelentős mértékű elhagyása; esetenként még olyan látomással is, hogy elhagyjuk a Föld bolygót és a világűrben vagy azon kívül vagyunk.
-Egy rendkívül fényes, tiszta fehér vagy arany színű, tudatos és érző Fény, amely intenzív szeretetet és elfogadást sugároz.
-A spirituális hazatérés és üdvösség érzése.
-Egybeolvadás az univerzum mögötti Erővel: egység, teljesség, teljesség, beteljesítettség, tökéletesség, örökkévalóság, Isten érzése.
-A bölcsesség kitágulása: a spirituális igazság azonnali megismerése; az összetett, egyetemes igazságok könnyű, természetes, intuitív megértési képességének elnyerése.
-Panorámaszerű, holografikus áttekintése a megélt élettörténetnek vagy a jelenlegi-jövendő élet vagy életek, létezések lehetőségeinek egy részébe bepillantást engedő előnézete.
-Belépés egy mennyei, túlvilági, univerzális vagy tágas állapotba vagy birodalomba: ultraszínpompás környezet; táj; zene és illatok.
-Isteni jelenléttel, angyalokkal, szellemlényekkel, fénylényekkel, vallási alakokkal vagy elhunyt szeretteinkkel való találkozás, telepatikus kommunikáció velük.

 

Az STE-k Utóhatásai

 

Minden Spirituálisan Átalakító Élmény (STE) egyedi, azonban az átélők hasonló utóhatásokat tapasztalhatnak:
-A Spirituálisan Átalakító Élmények intenzív, túlárasztó, érzékeken túli érzékelésű élmények, amelyeket ezért nehéz verbalizálni.
-A Spirituálisan Átalakító Élmények gyakran nagy változást okoznak abban, ahogyan a megtapasztaló a világot érzékeli.
-Egy Spirituálisan Átalakító Élmény fel tudja turbózni a megtapasztaló életét: hatással lehet az érzékenységeire, képességeire, identitására (önazonosságára), kapcsolataira, érdeklődésére, motivációjára és viselkedésére.
-A megtapasztalók elveszíthetik a haláltól való minden félelmüket, és hirtelen csillapíthatatlan hajtóerőt/vágyat éreznek a spirituális tudás, a tanulás és a kreativitás iránt.
-A megtapasztalók általánosságban pozitívabb és együttérzőbb szemlélettel rendelkeznek, és nagyobb összeköttetést éreznek minden élővel.
-A spirituálisan átalakító élmények utóhatásai évekig vagy évtizedekig tartanak, sokszor egy életen át.

A megtapasztalók négyféle utóhatással élnek: spirituális, pszichikus, fiziológiai, pszichológiai.

 

SPIRITUÁLIS UTÓHATÁSOK

 

A Spirituálisan Átalakító Élmények (továbbiakban az angol rövidítés alapján STE) közül a spirituális utóhatások azok, amelyek a legnagyobb, legerőteljesebb átalakulást hozzák.

Sok STE-tapasztaló spirituális nézeteit mélyrehatóan megváltoztatja az STE. Új spirituális meggyőződésük hihetetlenül erős, mert személyes élményen, lelki mélységű megtapasztaláson alapul, amelynek emléke mélyen bevésődik a tapasztaló lelkébe.

 

Gyakori spirituális utóhatások

 

1.A haláltól való félelem elvesztése:
Azok a halálközeli élményben (NDE) részesülő személyek, akiknek fehér fényű, misztikus NDE-jük volt, szinte minden esetben megszabadulnak a haláltól való félelmüktől az NDE után. A más típusú STE-k megtapasztalói néha szintén elveszítik a halálfélelmüket, különösen, ha az STE során bepillantást láttak a túlvilági életbe, vagy észlelték a reinkarnáció valóságát.

2.Meggyőződtek a túlvilági életről:
Sok STE átélő meg van győződve a túlvilági életről, arról, hogy a lélek vagy a szellem a fizikai test halála után is tovább él.

3.Meggyőződtek egy felsőbb erő valóságáról:
Azok az STE tapasztalók, akiknek misztikus élményeik vagy misztikus típusú halálközeli élményeik voltak, meg vannak győződve egy Magasabb Erő, egy magasabb intelligencia valóságáról, amely az univerzum alapja. Ez a meggyőződés lehet összeegyeztethető vagy lehet nem összeegyeztethető a korábban vallott spirituális nézeteikkel.

4.Spirituálisabb irányultságúak:
Sok tapasztaló a spiritualitás felé sokkal orientáltabbá válik az STE után. Meggyőződésükké válik, hogy valóban spirituális lények vagyunk, akik emberi tapasztalatokat szereznek. Az élet célját egyre inkább spirituális célnak tekintik, lehetőségnek arra, hogy a lelkünk növekedjen és spirituális leckéket tanuljon.

5.Fokozódik a meggyőződésük az összes vallás mögöttes egységéről:
Sok STE tapasztaló úgy találja, hogy spirituális nézetei az STE után kibővülnek, és egy új meggyőződés alakul ki bennük a világ vallásainak alapvető egységéről. A nézeteik gyakran úgy változnak, hogy a különböző vallási utakat úgy látják, amelyek bár különböző ösvények, mégis mind ugyanarra a spirituális hegycsúcsra visznek fel. 

6.Kevésbé dogmatikus vallási nézetek:
Sok STE megtapasztaló az STE után toleránsabbá válik más vallási nézetekkel szemben, és kevésbé dogmatikus vallási nézetei lesznek. 

7.Fokozott vágy az imádkozás és a meditáció iránt:
Sok STE-élményt átélőben megnövekszik a vágy a spirituális élet iránt, beleértve a fokozott vágyat, hogy naponta töltsenek időt imádsággal, kontemplációval vagy meditációval.

8.Fokozott vágy a Szentírás olvasására:
Az STE-élmények utóhatásaként sok megtapasztaló újfajta spirituális éhségre ébred, beleértve a saját hitük szerinti és néha más hitek szerinti szent könyvek olvasása iránti erős vágyat.

9.Megnövekedett vágy az erkölcsös és etikus életre:
Sok STE tapasztaló azt veszi észre magán, hogy erős belső vágy fejlődött ki bennük arra, hogy az életüket etikus és erkölcsi elvek szerint éljék, hogy kövessék az Aranyszabályt (azt tedd mással, amit akarsz, hogy veled tegyenek), vagy hogy kövessen olyan egyetemes erkölcsi előírásokat, mint a zsidó-keresztény Tízparancsolat (tíz tiltást tartalmaz) vagy az annak teljesen megfeleltethető hindu jáma-nijáma (tíz tiltást és tíz javaslatot tartalmaz, inkarnációkon átívelő szemlélettel).

10.Fokozott figyelem az őszinteségre és az igazságra:
Egy erőteljes STE után sok tapasztaló sokkal erősebben elkötelezetté válik az iránt, hogy becsületes és az igaz ember legyen. Nem lesznek hajlandók hazudni, sőt akár erkölcsileg képtelenek hazudni. Erősen elkötelezetté válhatnak aziránt, hogy kiáljanak az igazság mellett, még kihívást jelentő helyzetekben is.

11.Fokozott vágy a szeretet kifejezésére:
Sok STE-átélőre mély hatást gyakorol annak a feltétel nélküli szeretetnek az intenzitása, öröme és szépsége, amelyet a túloldalon tapasztaltak. STE-élményük után erős és fokozott vágyat éreznek arra, hogy szeretetüket mások felé is kifejezzék.

12.Megnövekedett vágy és képesség a megbocsátásra:
Az STE-megtapasztalók egy részének az érzései jelentősen megszelídülnek az STE élmény után. Drámaian megnövekedhet a képességük és sokszor a vágyuk is arra, hogy megbocsátóak legyenek másokkal szemben.

13.Nagylelkűbbek és kevésbé anyagiasak:
Sok STE-tapasztaló kevésbé lesz anyagias az STE-élmény után. Gyakran csökken a vágyuk arra, hogy nagy vagyont halmozzanak fel az életükben, és előfordulhat, hogy nagylelkűbbek lesznek a már meglévő vagyonukkal, annak méretétől függetlenül.

14.Bátrabbak:
Egy erőteljes STE után a megtapasztalók gyakran bátrabbnak érzik magukat, erős új spirituális meggyőződésük által felbátorodva. Hajlandóbbá válhatnak arra, hogy felszólaljanak és kifejezzék a véleményüket, még nehéz helyzetekben is.

15.Hajlandóbbak a társadalmi igazságtalanságokról beszélni:
Egy erőteljes STE után egyes tapasztalók sokkal hangosabbá és kezdeményezőbbé válnak a társadalmi egyenlőtlenségekkel, diszkriminációval vagy igazságtalanságokkal kapcsolatos kérdésekben.

16.Megnövekedett vágy arra, hogy másoknak szolgálatot tegyenek:
Sok STE tapasztalóban az STE után erős vágy alakul ki arra, hogy mások szolgálatára legyen (ön-szolgálat helyett társ-szolgálat, service-to-self vs. service-to-other). Ezáltal elkezdődhet vagy megnövekedhet az önkéntes munka az életükben.

17.Új felismerések az univerzum valódi spirituális természetéről:
Sok STE tapasztaló az STE-élményt követően új és tágabb látásmódot alakít ki az univerzum természetéről.

18.Elmozdulás a belső fókusz felé, és fokozott vágy az önátadásra Isten (a legmélyebb Isteni éntudat) felé:
Néhány STE tapasztaló úgy találja, hogy az STE áthelyezte a prioritásaikat és a fókuszukat befelé. Kevésbé összpontosítanak a külső világi célokra, és egyre inkább a belső spirituális célokra, beleértve az egó vágyainak átadását az Isteni Terv magasabb bölcsességének.

 

PSZICHIKUS UTÓHATÁSOK

 

A legtöbb Spirituálisan Átalakító Élményt (STE-t) átélt személy az STE után nyitottabbá válik a pszichikus és intuitív tapasztalatokra.

A kialakuló pszichikus képességek fajtái személyenként változnak. Ez a pszichikus fejlődés nagyon meglepő lehet azok számára, akik nem ismerik a különböző típusú STE-k összefüggéseit.

A pszichikus fejlettség NEM összekeverendő a pszichés fejlettséggel.

Ahogyan a Ken Wilber-i tudatfejlődési modellíben a lelki vagy spirituális fejlődés (a felébredés) elválik a személyiségi vagy pszichológiai fejlődéstől (a felnövéstől), úgy valójában egy harmadik független tengelyt képez a pszichikus fejlettség is. Attól, hogy valakinek fejlett személyisége van, még nem biztos, hogy lelki, spirituális fejlődésben is magas szinten jár, és ezek ugyanígy vannak a pszichikus fejlettséggel. De STE-átélőknél mindhárom tengely nagy fejlődésen mehet keresztül.

 

Gyakori pszichikus utóhatások

 

1.Tisztánérzés:
Az egyik leggyakoribb pszichikus STE utóhatás a tisztánlátás kialakulása, vagyis az a képesség, hogy a saját testünkben fizikai érzetként érzékelve mások érzelmeit, képesek vagyunk megérezni azokat.
Továbbá az a képesség, hogy intuitív módon “tudjunk” helyes információkat másokról: egy személy megérintésével; egy olyan tárgy megérintésével, amelyet a személy megérintett; egy személyre való ránézéssel; és/vagy egy személyről készült fénykép megtekintésével.

2.Tisztánlátás:
A visszatérő tisztánlátó látomások kezdete egy másik gyakori STE utóhatás. Ez lehet egy új képesség az elhunyt személyek szellemeinek, aurák, asztrális látomások, szubtilis energiaminták, vagy a testben lévő betegségek észlelésére.

3.Tisztánhallás:
Sok STE-átélőnél fejlődik ki tisztánhallás, az a képesség, hogy meghallja a spirituális szférabeli szellemi vezetők belső útmutatását. Egyeseknél kialakul az a képesség, hogy „hallják” a növények és állatok lelkét, akár kommunikálni is tudnak velük.

4.Gyakori előérzetek:
Néhány STE tapasztaló az STE-t követően gyakrabban számol be az élet jelentős eseményeivel kapcsolatos előérzetekről. Többen néhány másodperccel előre érzékelik a legapróbb történések egy részét vagy jó részét is.

5.Gyakori szinkronicitások:
Sok STE tapasztaló gyakrabban észlel szinkronicitásokat, jelentéssel bíró „véletlen egybeeséseket” az STE után.
A tapasztalók számára úgy tűnhet, mintha láthatatlan felsőbb erők vezetnék őket ezeken az értelemmel bíró véletleneken keresztül: pontosan oda, ahol lenniük kell; hogy találkozzanak azokkal az emberekkel, akikkel találkozniuk kell; és/vagy megtalálják azt az információt, amit keresnek.

6.Új gyógyító képességek:
Sok STE-átélő azt tapasztalja, hogy az STE után új gyógyító képességei fejlődnek ki. Néha ez a gyógyító képesség érintésen keresztül, kézrátétellel történik. Máskor a tapasztaló energiamezeje vagy aurája gyógyító hatást gyakorol a körülötte lévőkre.

7.Új médiumi képességek:
Sok STE-tapasztaló számol be arról, hogy az STE után médiumi képesség fejlődött ki nála. Ez olyan képesség, hogy látja és/vagy hallja az elhunyt személyek szellemeit, vagy channelingelni, csatornázással közvetíteni tud nem evilági lényeket: földön túli intelligenciákat vagy lelkeket a spirituális szférából (pl. lelki vezetőt), vagy egy adott személy Felső Énjét, azaz a nem inkarnálódó lélekrészét (lásd Michael Newton – A Lelkünk Útja c. könyveit a Felső Én és a Lelki Vezető létezéséről, vagy a Vianna Stibal-féle Theta Healing Haladó tanfolyamát e kettő channelingjéhez).

8.Múltbéli emlékek spontán felszínre törnek:
Az STE-tapasztalók közt gyakori, hogy spontán módon elkezdenek emlékezni korábbi életeik egy részére. Ezeket az emlékeket gyakran az váltja ki, ha olyan fizikai helyszínre mennek, ahol a tapasztaló előző életet élhetett, vagy ha találkoznak egy olyan személlyel, akire a tapasztaló „emlékszik”, hogy egy előző életben ismerte.

9.Magasabb vezetettség:
Sok STE tapasztaló erős belső útmutatást, vezetettséget érez az STE-t követően.
Ezt az útmutatást magasabb iránymutatásként érzékelik, amely a Lelki Vezetőtől vagy spirituális tanítóktól származik. Lehet hallható verbálisan, látható vizuális szimbólumokon keresztül, érezhető erős érzésként, vagy a tapasztalt személyt az ismeret, a tudás egy erős hullámaként érheti el.

 

FIZIOLÓGIAI UTÓHATÁSOK

 

Az átélők gyakran meglepődve veszik észre, hogy az erőteljes Spirituálisan Átalakító Élményt (STE-t) követő hetekben, hónapokban és években számos fizikai tünet jelentkezik a testükben.

Ajánlott, hogy a megtapasztalók konzultáljanak egy képzett egészségügyi szakemberrel bármilyen szokatlan fiziológiai tünetükről, hogy kizárják a fizikai okot. Ha nem találnak fizikai okot, a tünet lehet az STE utóhatása (az STE létét az orvosok szinte bizonyosan tagadni és lesajnálóan kiröhögni fogják, mint spirituális humbugot).

A következő fiziológiai utóhatásokról számolt be sok STE tapasztaló.

 

Gyakori fiziológiai utóhatások

 

I.)Fokozott érzékenység

AZ STE tapasztalók általában úgy találják, hogy a testük sokkal érzékenyebb sok fizikai dologra, többek között a következőkre.

1.Kevesebb tolerancia lehet a vegyi anyagokkal szemben:
Az STE-átélők azt tapasztalhatják, hogy erősen reagálnak az ételben vagy a környezetükben lévő vegyi anyagokra.

2.Érzékenyebbek a gyógyszerekre:
Sok tapasztaló nagyobb hajlamot mutathat a gyógyszerek mellékhatásaira.

3.Érzékenyebbek lehetnek az erős fényre.

4.Érzékenyebbek lehetnek a hangos zajokra.

5.Fokozott allergiák jelenhetnek meg,
beleértve az új ételérzékenységeket.

II.)Anyagcsere-változások

AZ STE-átélők gyakran számolnak be arról, hogy anyagcseréjük időnként megváltozik, gyakran észrevehetőbben közvetlenül az STE előtt, vagy egy ideig közvetlenül egy erőteljes STE után.

1.Energiaszint ingadozása:
A tapasztalók észrevehetik, hogy bizonyos időszakokban a normálisnál sokkal nagyobb fizikai energiával rendelkeznek, máskor viszont minden világos ok nélkül alacsonyabb az energiaszintjük, és több pihenésre és alvásra van szükségük.

2.Cukorérzékenység:
Sok tapasztaló azt figyeli meg, hogy az STE befolyásolta a cukoranyagcseréjüket. Néha a tapasztalóknál averzió alakul ki a cukrokkal szemben (nádcukor nagyon jó, alacsony energiatartalmú helyettesítő, beleknek is jobb, mint a többi fajta).

Máskor a tapasztalókban cukor- vagy édesség utáni sóvárgás alakul ki, különösen közvetlenül egy STE után, illetve a magas alkotó energia idején (lehet önmagában natúr lekvárt kiskanállal enni külön szénhidrát nélkül, vagy csokoládé helyett kisebb zsír-/energiatartalmú cukorkát vagy csokoládé ízesítésű vegán fehérjeport, ami laktató hatású is).

3.Alacsonyabb vérnyomás:
Néhány, korábban magas vérnyomású STE-tapasztaló úgy találja, hogy az STE után csökkenteni kell a vérnyomáscsökkentő gyógyszeradagját (a megfelelő orvossal érdemes lehet konzultálni).

III.)Szexuális energia változások

AZ STE tapasztalók meglepődve tapasztalhatják, hogy egy erőteljes STE után változást észlelnek a nemi vágyukban és a szexuális energiájukban. A kundalini ébredés során erős szexuális érzéseket érezhetnek, beleértve a férfiaknál a pénisz erekcióját is.

Mind a férfi, mind a női STE-átélők néha jelentősen megnövekedett szexuális energiájú időszakokról számolnak be az STE után (ez a kundalíni energia változása miatt lehet, ami élet- és szexuális energia egyszerre; lehet a csakráknál bekövetkezett energetikai elakadások kioldódása miatt: a 2. csakrához kötődik a szexuális energia). Előfordulhatnak szokatlanul alacsony szexuális energiájú időszakok is. Ezeken energetikai gyakorlatok (akár a Mantak Chia-féle tao csikung) segíthetnek.

IV.)Alvási minták változása

Az STE-élvezők gyakran számolnak be éjszakai felébredésekről. Gyakran ébrednek fel hajnali 3 óra körül, és egy órán keresztül nem tudnak visszaaludni.

V.)Elektromágneses érzékenység

Az elektromágneses érzékenység az STE-k lenyűgöző és kevéssé ismert utóhatása. Ez kétféleképpen jelentkezik.

1.Fokozott érzékenység az elektromágneses mezőkre:
A megtapasztalók újfajta fiziológiai kellemetlenséget érezhetnek, amikor elektromágneses mező jelenlétében vannak.

2.A tapasztalók saját energiája időnként megzavarhatja a testükhöz közeli elektromos és elektronikus berendezések működését:
Ez magában foglalhatja a közeli mikrofonok, kivetítők, számítógépek, elektronikus biztonsági kamerák, mikrohullámú sütők és karórák működésének megzavarását.

Néhányan észreveszik, hogy energiamezőjük hatására az izzók kipukkadnak és kiégnek; közvilágítás alatt elsétálva az ideiglenesen kialszik;más tapasztalók pedig arról számolnak be, hogy a kezükben tartott érmék nem működnek az automatákban vagy a telefonfülkékben.

 

VI.)Energiamozgások érzékelése

Az STE-átélők néha fizikai érzéseket érezhetnek a testükben mozgó energiáról. A jógában ezt a “prána” vagy az életenergia mozgásának érzékeléseként magyarázzák. Ez összefügghet a következőkkel:

1.Csakraérzetek:
Néha az energiamozgásokat a „csakra” pontok, a gerinc mentén elhelyezkedő hét fő energiaközpont körül vagy azok valamelyike körül összpontosulva érezhetik.

2.Az energiamozgások:
Az energiamozgások során néha spontán testmozgások is előfordulhatnak.

VII.)Vándorló, nem diagnosztizálható testfájdalmak

Az STE-átélők szokatlan testfájdalmakról számolhatnak be, amelyek a testükben egyik helyről a másikra vándorolnak, orvosi ok nélkül.

A sok ezer éves jóga tradícióban úgy gondolják, hogy ezek az átmeneti vándorló fájdalmak a prána energiamozgásokkal (fentebb leírtak) lehetnek kapcsolatban, amikor a prána energia a finom energiatestben egy „blokkba” ütközik, elakad. Ezen segíthetnek energetikai gyakorlatok (akár a Mantak Chia-féle tao csikung, vagy akár a thai chi vagy kézrátételes gyógymódok, pl. ez vagy ez).

VIII.)Fizikai egészség javulása vagy fokozódása

Néhány STE-élményt megélt személy arról számolt be, hogy az STE-t követően figyelemre méltó javulás vagy növekedés következett be a fizikai egészségi állapotában. Ez magában foglalja a következőket:

1.Spontán vagy gyors gyógyulás

2.Javuló hallás

3.Javuló látás

4.Szinesztézia:
Néhány tapasztaló érzékszerveinek keveredését észleli, például úgy, hogy időnként „látnak” és hallanak is hangokat, különösen zenét.

IX.)Jógikus jelenség

Néhány STE tapasztaló olyan epizódokról számol be, amikor a testük spontán vagy intuitív módon arra készteti őket, hogy jógikus testtartásba helyezkedjenek, jógikus kézmozdulatokat, azaz „mudrákat” végezzenek, vagy spontán elkezdhetnek szanszkrit szavakat kiejteni (a szanszkrit az indiai jógik ősi klasszikus nyelve, amiben a forma és a tartalom azonos). Ezek a jógikus jelenségek a jógát vagy a szanszkritot nem ismerő tapasztalókkal is előfordulhatnak (vélhetően előző életből aktiválódhat).

 

PSZICHOLÓGIAI UTÓHATÁSOK

 

Az átélőknek időre van szükségük ahhoz, hogy pszichológiailag feldolgozzák a nagy erejű Spirituálisan Átalakító Élményt (STE-t).

Ez az integrációs folyamat általában évekig tart, akár évtizedig: ahogy a tapasztaló fokozatosan elmélyül az STE és annak utóhatásainak megértésében; ahogy begyógyítja az STE által feltárt régi pszichológiai problémákat; és ahogy elmélyül az új spirituális megértésében.

Az STE-élménnyel azért jönnek felszínre a régi pszichés elakadások, mert az STE során kitágult a tudat. Ezzel a tudatalatti gátjai is oldódtak.

Ez eleinte problémákat okoz, de hosszútávon az a célja, hogy a tapasztaló elakadásoktól mentesebb, szabadabb, alkotóbb, belsőleg fejlettebb, kiteljesedettebb életet élhessen, a Lélek minőségeit jobban, teljesebben meg tudja nyilvánítani az ily módon tisztább csatornává váló test-elmén keresztül.

Ez a fejlődési folyamat (minden, amit egyszer megfejlődtünk), az összes elkövetkező inkarnációra, testet öltésre is pozitívan kihat (az érzelmeink, traumáink, sémáink, hozzáállásaink, tehát az érzelmi és a mentális auránk velünk, a lélekkel együtt jönnek életről életre). Ez a hosszútávú cél egyúttal az életeken átívelő fejlődés egyik fő célja is: egyrészt a megnyilvánítás, önkifejezés, teremtés és másrészt a fejlődés.

Nemcsak önmagunkért fejlődünk és teremtünk, felelősségünk túlnyúlik önmagunkon. Nemcsak önmagunkért és nemcsak földi lények és civilizációk fejlődéséért inkarnálódunk. Ezért a gyógyulásunk ugyanígy nemcsak önmagunkért fontos és értékes.

Sok STE pszichológiai utóhatása közvetlenül az STE után kezdődik. Néhány utóhatás lehet azonnali és átmeneti reakció az STE-re. Más pszichológiai utóhatások a megtapasztaló egész hátralévő életében fennmaradhatnak.

Az erőteljes STE-élmények (pl. egy tényleges halálközeli élmény súlyos balesetnél) sokszor nagyobb változásokat indíthatnak el, mint a kisebb STE-élmények (pl. egy spontán beugró előző életes élmény meditáció közben).

 

I./II. Pozitív pszichológiai utóhatások

 

1.Felhagy az önpusztító szokásokkal:
Egy erőteljes STE után sok átélő hirtelen megtalálja a belső erőt és motivációt, hogy felhagyjon az egészségtelen szokásokkal és függőségekkel, például befejezze a cigarettázást, a marihuána és más drogok használatát, vagy csökkenti vagy abbahagyja az alkoholfogyasztást.

2.Egészségesebb határokat állít fel:
Az STE-átélők új belső tisztánlátásra és erőre találhatnak ahhoz, hogy egészségesebb határokat szabjanak a kapcsolataikban, és ne tolerálják tovább az egészségtelen vagy mérgező helyzeteket (pl. nárcisztikus partnert), és talán el is hagyják azokat.

3.Erősebb önbizalom:
Az STE-élmények gyakran erősebb önismeretet és nagyobb önbizalmat nyújtanak a megtapasztalóknak; így jobban ki tudják fejezni személyes nézeteiket és véleményeiket.

4.Nagyobb alázat:
Az erőteljes STE-élmények gyakran alázatra sarkallóan hatnak a megtapasztalókra, mivel felismerik kicsinységüket a Magasabb Hatalomhoz vagy a Kozmikus Intelligenciához képest. Az alázatot erősíti az is, hogy a tapasztaló felismeri, hogy minden lényt egyformán szeret az egyetemes Felsőbb Erő.

5.Átértékeli a munkahelyeket és a kapcsolatokat:
Egy erőteljes STE után, pl. egy halálközeli élmény után, a tapasztalók újraértékelhetik korábbi munkájukat és egyes barátságaikat, hogy azok valóban megfelelőek-e számukra. Többen megtalálják a belső erőt ahhoz, hogy elhagyják az egészségtelen vagy boldogtalan helyzeteket, és olyanokat találjanak vagy alakítsanak ki, amelyek kielégítőbbek.

6.Erősebb életcél-érzés:
Sok tapasztalónak erősebb életcél-érzése, sőt „küldetése” van az STE-élmény után. Általában ez a cél vagy küldetés azzal kapcsolatos, hogy mások szolgálatára legyenek (service-to-others vs. service-to-self; ebben fontos az egyensúly megtalálása).

7.Új érdeklődési kör:
Egy erőteljes STE után a tapasztalók gyakran új érdeklődési köröket alakítanak ki az STE-jükkel kapcsolatban. Gyakran előfordul, hogy a tapasztalók jobban érdeklődnek a spirituális témák iránt, könyveket kezdenek olvasni a különböző típusú STE-kről (spirituális megvilágosodás, előző életes regresszió, testen kívüli élmények, spirituálisan átalakító UFO-élmények, kundalíni-ébredés), elkezdenek különféle spirituális utakat felfedezni, vagy különböző önfejlesztő módszerekkel foglalkoznak.

8.Kreatívabbak:
Sok tapasztaló észreveszi, hogy egy erőteljes STE után megnő a kreativitása. Lehet, hogy új késztetést éreznek arra, hogy rendszeresen naplót vezessenek, verseket írjanak, képeket fessenek vagy rajzoljanak, fényképezzék a természetet, táncoljanak vagy zenét komponáljanak. Néhány tapasztaló hirtelen új, kiemelkedő alkotó tehetségre tesz szert, szemmel láthatóan az STE utóhatásaként.

9.Elfojtott emlékek kerülnek felszínre gyógyulás céljából:
Az STE-átélők gyakran tapasztalják, hogy az STE után a megoldatlan érzelmi problémák spontán módon kezdenek felszínre törni a tudatosságukban, hogy megvizsgálhassák és megoldhassák őket. Ez magában foglalhat elfojtott gyermekkori emlékeket is.

Sok tapasztaló úgy találja, hogy a naplóírás és egy támogató pszichoterapeuta felkeresése segít nekik a felszínre törő emlékek és problémák gyógyításában. Ezt a folyamatot néha “spontán pszichospirituális nagytakarításnak” nevezik.

Terapeuta választáshoz megjegyezzük a következőket:

A pszichológus egy bölcsész egyetemen végzett, ő a kezdő szint. Belőle lesz továbbképzéssel a klinikai szakpszichológus, ő már dolgozott kórházban, ténylegesen beteg emberekkel is foglalkozott. Belőle, vagy orvosi egyetemen végzett doktorokból lesz továbbképzéssel a pszichoterapeuta, ez a legmagasabb szint.

Az orvosból lett pszichoterapeuta a bölcsészből lett pszichoterapeutával szemben azért lehet jobb választás, mert rendelkezik mély ismeretekkel a testi és pszichés betegségekről, tanult az orvosképzésen patológiát; hátrány lehet, hogy receptfelírásra jogosult, orvosi háttérrel rendelkező ember lévén, lehet, hogy jobban gyógyszerpreferáló a belső munka helyett; lehet, hogy jobban materialista szemléletű, ahelyett, hogy értené a spirituális élmények valóságosan létező hatását, vagy egyáltalán elfogadná ilyen élmények létezhetőségét.

A legjobb lehet talán egy spirituális dolgokra nyitott, orvosból lett pszichoterapeuta, de sajnos semmilyen fokozat és végzettség önmagában nem garancia a jó szakemberre. Egy hasonló élményt átélt, a témába mélyen beleásott pszichológus akár többet is érhet. Ugyanis a konkrét pácienssel való pszichés munkában elsősorban nem a terápiát végző ember szaktudása számít, az csak másodlagos; hanem a terápiát végző személy karaktere (empátiája, érzelmi intelligenciája, segítőkészsége, alázata, tisztelete, ítélkezés-mentessége) és megértési szintje, viszonyulása és összhangja a pácienssel az, ami elsősorban számít, hogy milyen kapcsolódást tud a pácienssel kialakítani, mennyire lesz hiteles, megbízható, mennyire tud egy érzelmileg biztonságos, érzelmileg meleg kötődést kialakítani, hogyan tud hozzáállni a személyéhez. Ezek részben a páciensen is múlnak.

10.Magához öleli a személyes gyógyító és gyógyulási munkát:
Egy erőteljes STE után az átélők megtalálhatják a belső tisztaságot és erőt ahhoz, hogy felvállalják személyes gyógyító és felépülési munkájukat, hogy elvonóra menjenek függőségeik miatt; vagy terápiára menjenek, hogy feldolgozzák a gyermekkori fizikai vagy érzelmi bántalmazással (érzelmi abúzussal) kapcsolatos problémáikat.

 

II./II. Negatív pszichológiai utóhatások

 

1.Kapcsolati nehézségek:
Sok STE-átélőnek vannak kihívásai a baráti, családi és/vagy házastársi kapcsolataiban, vagy vallási közösségével egy erőteljes STE után. Ezek az az oka, hogy a tapasztaló már nem ugyanaz a személy, aki az STE előtt volt: sok kérdésben új és nagyon eltérő perspektívái vannak.

A kapcsolati kihívásokat tovább fokozhatja, ha a tapasztaló úgy érzi, nem tud szeretteivel beszélni az STE-élményről, vagy ha a szerettei nem hisznek a megtapasztaló STE-történetének, közössége nem fogadja el valóságosnak az élményét. Társadalmi elszigeteltség, depresszió alakulhat ki.

2.Zavarodottság, szorongás:
Néhány átélő szorongást és zavart érez az STE után, mert nem biztosak élményük természetében. Az STE ellentmondhat annak, amiben az embert úgy nevelték, hogy higgyen. Legtöbbször a tapasztalók még azzal is küzdenek, hogy szavakat találjanak az STE-megélésük leírására.

A szorongás általában csökken, miután a tapasztaló információkat talál az STE-kről, felfedezi, hogy másoknak is voltak hasonló élményei, és megtanulja az ő STE típusának „nevét” (pl. spirituális megvilágosodás élmény, testen kívüli élmény, halálközeli élmény, halálközeli-szerű élmény, előző életes kép/érzés).

3.Félelem az irányítás elvesztésétől vagy attól, hogy megőrül:
Egy erőteljes STE-élményt követően néhány tapasztaló azt gondolja, hogy „megőrül”, és hogy elveszíti a mentális önkontrollját. Attól tarthatnak, hogy az élményük egy új mentális betegség kialakulásának jele.

A spirituális ébredési jelenségek témájában járatlan orvosok, ami szinte az összes, is skizofrén hallucinációnak vagy más pszichopatológiának tarthatják, ezért szokott pszichiátriai kezelés, pl. régen elektrosokk terápia, vagy mostanság legyógyszerezés lenni a vége, aminek nemcsak rövidtávú negatív következményei lehetnek)

4.Félelem attól, hogy „őrültnek” bélyegzik őket:
Sok STE-átélő attól fél, hogyha megosztja az STE élményének történetét másokkal, akkor mentális betegnek vagy hallucinálónak bélyegzik.

Megjegyzésünk:

Sokszor maga egy legjobb barát vagy hozzátartozó, az, aki azonnal hívja a pszichiátriát és ragaszkodik a gyógyszeres kezeléshez.

Az egyházi papok sok esetben démoni vagy luciferi erőnek tulajdonítják a történteket és a spirituális szekták sem szoktak neki örülni:

– hiszen innentől kezdve a megtapasztalónak közvetlen kapcsolata van Istennel (eddig is az volt, de nem feltétlen volt számára és az avatott tudású személyek számára nyilvánvaló), és így már nincs szüksége az egyházra, szektára vagy gyakorlói csoportra vagy ismeretterjesztő körre és legfontosabbként, annak vezetőjére;
– hasonló probléma, hogy megkérdőjelezheti a vallási dogmákat vagy spirituális tanokat, hiszen már nagyobb madártávlatból, egy magasabb rendű, belsőleg is megélt igazságszintről látja azokat;
– a vezető értékessége ezzel csökken a megélő szemében (hiszen legtöbbször nincs saját hasonló élményük) és a megélőn keresztül, ha beszél élményéről vagy megkérdőjelezi a tanokat, a többi tanítvány szemében is, ami sérti a vezető hatalmi (befolyásolási) pozícióját, az egós büszkeségét és a profit érdekeit;
– kínzó irigység és betölthetetlen üresség érzet is lehet mögötte, amit a nárcisztikus ember megveszekedetten tagad (ez a három a nárcizmus legfőbb ismérvei).

A tanítók, vallási elöljárók ezért is gyakran devalválják, delegitimálják, nevetségessé teszik a megtapasztaló által elmondottakat, mondván, túl fiatal/kezdő vagy és hiszen úgysem gyakoroltál még eleget.

Ilyenkor, ha később nem tud úgy retorziót venni, hogy érdemesebb csöndben maradni, akkor lehet, hogy érdemes visszakérdezni, melyik életemben? vagy, neki volt-e ilyen megtapasztalása, hogy ilyen magabiztosan tagadja a megélésemet? vagy, fűződik-e hatalmi, büszkeségi vagy bevételi érdeke ahhoz, hogy ezt állítsa? (segítünk, mindenképp van ilyen elemi érdeke, legfeljebb ha lelkiismeretes és igazi tanító, akkor nem él ezzel).

Erre a kérdésre az igazán nárcisztikus spirituális tanító vagy pap, vezető tagad és visszatámad, hogy mit támadod, minek jársz akkor oda?, szerepelni szeretnél?, befolyást akarsz?

Erre az is lehet a viszontválasz, hogy támadással vádolsz, de azt épp te követed el (hiszen ezt csinálja pozitív példamutatás helyett, az őszinteség, szeretet és igazságszeretet helyett). Persze, a legtöbb esetben az erőviszonyok kiegyenlítetlensége miatt jobb lehet csendben maradni, hiszen később egy beavatásnál, jógapóznál vagy másnál, tehet vagy nem tehet a vezető olyat, amivel bosszút áll. Akár csak azzal, hogy elkezd másként viselkedni az egyénnel tartósan (viszont ezeknél mind kiderül, hogy nem feltétlenül oda érdemes járni, vagy csak tudni, hogy mi az, amiért odajár az ember és mást nem kell onnan akarni). Ezek az igazi nárcizmus és egós működés mintapéldái és spirituális közegekben gyönyörűen kijönnek.

A jelenség iróniája, hogy ha vallási, spirituális, gyógyítói vagy önfejlesztő csoportban számol be az STE-átélő az élményéről és arra a vezető negatívan reagál, akkor a vezetőhoz hű tanítványok, beleértve sokszor a jó ismerősnek, barátfélének hitt társakat is, nagy részben hozzá hasonlóan viselkednek, pl. irigységből, kognitív disszonanciából (az átélő által elmondottak alapján átérzik, hogy fontos és értékes az STE, de nekik nem volt, és ennek fájdalmát, kínját megpróbálják feloldani), pozíciókeresésből (vezető kedvence), félelem alapú elfogadáskeresésből (csak engem ne bántson a vezető és a többiek), vagy csak tudatlanságból.

Akinek pl. halálközeli élménye volt, kivesznek belőle ezek az egós szempontok és ezeket nagyon nehéz lehet észrevenni, megérteni, jól védekezni, akár visszatámadni (sajnos sokszor támadásra a viszonttámadás az adekvát válasz, csak a mértéket és a módot kell ügyesen megválasztani).

 

5.AZ STE-vel kapcsolatos fixáció:
Néhány STE-élményt átélt személyt nagyon leköt az STE-élményükről és annak következményeiről való gondolkodás, olyannyira, hogy ez a fixáció már a mindennapi életüket is zavarni kezdi.

Ez azért van, mert az STE-élmény a tudatot kitágította és teljesen elárasztotta, teljesen kitölti a tudatot, és ilyet vagy ilyen mértékben soha korábban nem élt meg és a társadalmunkban sem elismert a jelenség, nincs rá felkészítve. Ebben nagy a felelőssége a jógatanároknak, spirituális tanítóknak is, hogy az STE utóhatásokra szinte minden esetben, nem készítenek fel.

Nem is vannak ezekkel tisztában, és többnyire maguknak sem volt igazi megélése (ezért született ez a dokumentum). Ezekben hasonló a jelenség PTSD-hez, a poszttraumás stressz-zavarhoz.

6.Kétségbeesés, hogy az STE élmény adta boldogság és öröm véget ért:
Néhány STE-tapasztaló nagy felzaklatottságot és bánatot érez utólag – szomorúságot, hogy a boldogság, öröm és szeretet, amit az STE során tapasztaltak, véget ért.

Sokszor valóban, a csúcsélmény csak egyszeri. De valamit elindított. Ez a lényeg. Az egyszeriség mellett a hétköznapi problémák visszakúsznak, a környezet meg nem értésével és a felkavaródott tudatalatti állóvízzel és annak iszapjával is meg kell bírkózni, sokszor évekig.

De a kapu meg lett nyitva, az átjárás lehetségessé, nagyobb esélyűvé vált. Olyan esemény történt, amire a lélek lehet, hogy életek óta várt, akár életek óta készült rá. Hatalmas indító kapu a lélek „leérettségizése” felé vezető úton, amikor egyszer majd abbahagyhatja az inkarnációt, annak (fejlődést szolgáló) kényszeréből lehetőséget kap kiszabadulni.

7.A megoldatlan kérdések felidézése válságot okozhat:
Néhány STE-tapasztaló az STE után pszichológiai krízisbe és spirituális válságba kerül (angolul spiritual emergency), a megoldatlan traumatikus emlékek miatt, amelyek spontán módon kezdenek felszínre törni a tudatosságukban. A tapasztaló számára teljes meglepődést okozó, megrázkódtató, vagy túlárasztó lehet az, amikor az STE-élmény tudatalatti elmét tisztító utóhatásaként nagyon traumatikus emlékek szabadulnak fel.

8.Naivitás és abúzusok, ragadozók és áldozatiság (saját pontunk):
Saját tapasztalatból a többszörös STE-élményű fordító önálló pontja: az STE-átélőkben kialakulhat egy naivitás, jóhiszeműség, hiszen ha olyan STE-élménye volt, átélte, hogy mind egyek vagyunk, hogy Isten ott van mindenkiben, hogy milyen csoda minden létező és minden ember. És ezt az élményt projektáljuk másokra. A Bibliában is benne van, hogy a szeretet mindent remél, mindent hisz, és bízik. Mondás is tartja, hogy rossz az, aki rosszra gondol. Jó tanács is szokott lenni, hogy feltételezd a másikról a jó szándékot.

A probléma az, hogy vannak nem jó szándékú emberek. Léteznek, nem lehet tagadni a létezésüket. Sőt, vannak ragadozó emberek (predator personality type), akik kizárólag a könnyű prédát keresik, ezek vagyunk mi, a spirituális emberek és különösen az STE-átélők. Ha egy ragadozó igazán jó vadászterepre vágyik, olyan közösségbe megy, ahol elméletileg, tradícionálisan a legkevésbé várható, hogy ilyenek előforduljanak(„nem az ő rezgésük/világuk”) és pontosan e hamis hitből mennek oda azok, akiket máshol bántalmaznak, hogy végre valahol társakra, megértésre, békére, elfogadásra, megnyugvásra találjanak. És ezek pedig a vallási, spirituális, gyógyító és önismereti közösségek, csoportok. Sokszor maga a vezető ilyen.

A ragadozókkal további probléma, hogy szociopaták: teljesen elhallgattatott lelkiismerettel élnek; az álcázás, megtévesztés, tőrbe csalás mesterei; az áldozatuk minden pszichológiai, érzelmi rezdülését maximálisan átlátják és értik, de empátia egy szemernyi sincs bennük és ezért azokat maximálisan ki is tudják használni.

Ezért az STE-átélőknek érdemes lehet tanulmányozniuk az emberi játszmákat (Eric Berne, tranzakcióanalízis), a szociopaták, a nárcisztikus és az abúzív emberek elleni védekezést (mind a három területet külön), különösen, ha nem voltak az STE előtt jártasak az emberek egy kis részének ilyen működésében, mert jó családban és szerencsés sorssal éltek vagy például mert eleve atipikus neurológiával születtek, pl. Asperger Szindrómával, ami definíció szerint az elmeteória (theory of mind) és a társas megértés deficitjével jár.

 

 

Az STE-k Feldolgozása

 

Végső soron egy Spirituálisan Átalakító Élmény (STE) egy spirituális gyógyulás vagy „ébresztőhívás”, és ahhoz, hogy ezt megfelelően, gyógyulást és feloldozást hozóan feldolgozza, az STE átélőjének képessé kell válnia jól kommunikálni azt.

Sokszor az STE-átélő gyakran úgy érzi, hogy muszáj megosztania az átélt élményeit, hogy ezt mindenkinek hallania kell. D e ez olyasvalami, amit elég nehéz szavakba önteni az elején, és a legtöbben nem is kíváncsiak rá (szükségük lenne rá, de igényük nincs) vagy ha nyitottak is lennének, nem értik. Ha mégis megosztja és valamilyen módon érvénytelenítik, lenézik, kiröhögik, lelegyintik, megvetik, amit mond, az sok stresszt és csalódást okozhat, különösen, ha hozzátartozótól, barátnak vagy spirituális tanítónak hitt személytől jön az elutasítás.

Privilégium, ha valakinek megadatik ez az élmény, fontos mérföldkő a testet öltéseken átívelő, interinkarnációs fejlődésében. De ebből nem szabad, hogy az egós elme a „különleges vagyok” nárcisztikus büszkeségét építse fel. De egy egészséges büszkeségnek van helye, hogy elértem egy fontos mérföldkőhöz és ebben adott esetben rengeg munkám lehetett korábban, akár előző életekben. Ez az egészséges büszkeség akár hasznos is lehet a külvilág meg nem értésének, destruktív kritikáinak, akár kirekesztésének öszetörő hatásai ellen.

Az STE élmény megosztásának egyik módja, ha gondosan kiválasztunk valakit, akivel beszélhetünk róla, aki tisztelettel és ítélkezés nélkül hallgat meg. Ez lehet egy szerető, elfogadó, nyitott gondolkodású családtag vagy barát, partner. Lehet, hogy biztonságosabb először egy online fórumon anonim módon (bár itt sok ostobaságot is kaphat jótanácsként az ember) vagy egy spirituális tanácsadóval (kérdés, neki volt-e saját hasonló élménye, igazat állít-e erről).

A csak egyéni terápiákban szolgáltatást nyújtó spirituális tanácsadó talán jobb lehet, mint a csoportokat tartó spirituális vezető, hiszen nem akar az értékesítési tölcséren becsatornázni a havi díjas online vagy élőszemélyes közösségébe, viszont ugyanilyen elvvel érdekében áll (legfeljebb ezzel nem él) egy sok alkalmas egyéni terápia vagy egyéniterápia-fajták, „csomagok” sorozata is.

 

Az STE-élmény feldolgozására további módok lehetnek:
– az élményről naplóban vagy könyvben írni;
– létrehozni valami apró vagy nagy dolgot, ami az élményt reprezentálja;
– fokozatosan áttérni olyan szakmára, amelyben a megtapasztaló hasznosíthatja az élményből nyert bölcsességet (nem kell hirtelen és nem kell rögtön vagy hamar csak abból akarni megélni)
– beszélni és tanítani az élményről egy videóban vagy egy csoport előtt.
– idővel, távlati megvalósulásként talán spirituális tanácsadóként vagy spirituális vezetőként segíteni másoknak.

A tapasztalónak nagy szüksége lehet arra, hogy a kapott ajándékot (az STE-élményét) hasznos felhasználásra fordítsa, gyakran a globális vagy épp a lokális emberiség szolgálatában.

Ha a megtapasztaló úgy érzi, hogy a tapasztalatát mások elutasítják vagy nevetségessé teszik, akkor nem szívesen fog újra beszélni róla (többen ezzel a rejtett céllal is adhatják ezeket a verbális és érzelmi támadásokat, míg mások csak ártó szándéktól mentes tudatlanságból vagy szeretetből fakadónak hitt féltésből). Ezek belső zavarokat, felkavarodottságot és romló pszichoszomatikus egészségi állapotot eredményezhetnek, amíg az STE-átélők a belső átalakulást és az azzal járó „energiát” hatékonyan megfelelő irányban nem kommunikálják.

 

Az STE-élmény átalakító aspektusa összetett és messzemenő:
Sok évbe, sőt akár egy életbe is telhet, mire ezeket a mély, alapvető hatású tudatossági élményeket valóban integrálni tudják a mindennapi életükbe, attól függően, hogy:
– milyen intenzitású volt az STE-élmény,
– felemelő vagy félelmetes volt-e a megélése,
– milyen gyakran és erővel jelentkeznek az utóhatások és az azokkal járó (pl. külső környezeti) jelenségek,
– milyen támogatást és elismerést kapnak,
– milyen erőforrások állnak rendelkezésükre.

 

Megélhetés az STE-élményből

Saját gondolataink. Fontos, hogy először hobbiból, aztán részmunkaidőben próbáljuk meg (és akár életünk végéig e kettő valamelyikénél meg is maradhatunk, a többség számára a létező valóság legalábbis ez lesz) és nem kell akarni ebből megélni és meggazdagodni. A kevesebb több vagy boldogítóbb lehet.

A küldetés és a megélhetés forrása sokszor elválik egymástól és ez még jó is lehet, mert így akár nagyobb stabilitás, kiszámíthatóság, létbiztonság érhető el a személy és családja számára és felszabadultabban, kötetlenebbül, igazi élvezetből és önátadásból, nem pedig a megélhetés stresszelő kényszeréből végezheti azt, amit eredetileg szeretett, ami anno felszabadította.

Ha az STE-élményből akarunk megélni, az a vállalkozások és a fogyasztók működése miatt sokszor minőségromlással is járhat a valódi spirituális üzenet átadásában. Anyanyelveként egy világnyelven beszélő előadó és tréner, coach, tisztánlátó számára szintén könnyebb lehet ebből megélni, mint egy kevesebbek által beszélt nyelvvel élőnek.

 

 

Összefoglaló

-A Spirituálisan Átalakító Élményt (STE) numinózus, noetikus/tudati, transzcendens élménynek, transzperszonális, misztikus, anomália-élménynek, vallási, paranormális, parapszichológiai vagy eksztatikus élménynek, szamádhinak, megvilágosodásnak is nevezik.

-A személy intuitív és alkotó képességei, valamint a környezetére való érzékenysége jelentősen javulhatnak.

Az STE integrációja évekig is eltarthat, és a psziché számos különböző szintjén zajlik, végül a történtek elfogadásában csúcsosodik ki, és abban, hogy hogyan változtatta meg az átélő világképét és életének menetét.

-A tapasztaló számára fontos, hogy képes legyen az élményből nyert rendkívüli energiát olyan módon fókuszálni, ami neki és másoknak is hasznára válik.

-A STE-k megosztásából mindenki profitálhat – az átélő és a befogadó is. Ha segíteni szeretnéd saját integrációs folyamatodat, beszélj valakivel, akiben megbízhatsz, illetve írd le részletesen és akár többször is az élményedet.

– Az STE-k tanulmányozásához számos hasznos szervezet és oldal van: az American Center for the Integration of Spiritually Transformative Experiences (ACISTE.org), az International Association for Near-Death Studies (IANDS.org), és a Near-Death Experience Research Foundation (NDERF.org) – és mások.

 

Források

Forrás: Dr. Yvonne Kason – Touched by the Light (2019)

Kivonat forrása: STE After-Effects
https://SpiritualAwakeningsInternational.org/ste-after-effects/
(archiválva itt: https://archive.md/f8epG vagy archive.org-on)

 

Kapcsolódó

Ken Wilber-féle Integrál Akadémia (20 oldal):
Spirituális Válság – A Transzperszonális Krízisek magyarázata és kezelése www.integralakademia.hu/data/file/2013/06/05/spiritualis_krizis_integrativ_hirmondo.pdf
(archiválva itt: https://web.archive.org/web/20170517124621/http://www.inte
gralakademia.hu/data/file/2013/06/05/spiritualis_krizis_integrativ_hirmondo.pdf
)

Orosz Kata – Spirituális Válság (8 oldal)
https://adoc.pub/a-spiritualis-krizis.html
(archiválva itt: https://archive.md/LgLfL )

A megváltás spirituális szempontból:
http://www.spiritualis-tanitasok.hu/kegyelem/smegvaltas.html
(arciválva itt: https://archive.md/qBcdR )

Spirituális élmény:
https://meditalas.hu/tm-elonyei/spiritualis-elmeny
(archiválva itt: https://archive.md/pa1qb)

Angol nyelvű könyvek a halálközeli élményekről:
https://www.nderf.org/catalog.htm

American Center for the Integration of Spiritually Transformative Experiences:
https://aciste.org

Competency Guidelines for Professionals (PDF, 26 pp.)
https://aciste.org/competency-guidelines-for-professionals

Statisztikák (forrás: ACISTE kutatás) – Integrating Spiritually Transformative Experiences:
https://www.youtube.com/watch?v=Atqc1NGqF9I

Mary Rodwell regressziós hipnoterapeuta: Földönkívüli hibridek vallomásai, magyar nagyelőadás  https://exopolitikamo.wordpress.com/2021/05/20/mary-rodwell-magyar-nagyeloadas-az-uj-emberiseg-felebresztese

Eredmények: Nemzetközi Akadémiai Kutatás Földönkívüli Élményesekkel https://exopolitikamo.wordpress.com/2021/08/14/eredmenyek-nemzetkozi-kutatas-foldonkivuli-elmenyesekkel

Dolores Cannon és Barbara Lamb regressziós hipnoterapeuták üzenete az Új Földről
https://exopolitikamo.wordpress.com/2014/10/26/dolores-cannon-uzenete-a-karma-letevesenek-modszere

Top Exopolitikai Könyvek Magyarul

Top Exopolitikai Könyvek Magyarul: Alfred Webre, Steven Greer, Mary Rodwell, David Wilcock

11 hozzászólás a következőhöz: “Spirituálisan Átalakító Élmények Utóhatásai

  1. Visszajelzés: A Blog Teljes Tartalomjegyzéke – az Exopolitika Magyarország cikkei | Exopolitika Magyarország - Földönkívüliek és Tudatosság

  2. Visszajelzés: Eredmények: Nemzetközi Kutatás Földönkívüli Élményesekkel | Exopolitika Magyarország - Földönkívüliek és Tudatosság

  3. Visszajelzés: Az Exopolitika Magyarország blog teljes tartalomjegyzéke | Exopolitika Magyarország - Földönkívüliek és Tudatosság

  4. Visszajelzés: ÚJ FILM: Steven Greer – Kozmikus Átverés film magyarul | Exopolitika Magyarország - Földönkívüliek és Tudatosság

  5. Visszajelzés: Mit tanítanak a földönkívüli űrhajókon és mik a nemesítés céljai? | Exopolitika Magyarország - Földönkívüliek és Tudatosság

  6. Visszajelzés: CE-5 FILM: Meditációs Kapcsolatfelvétel Földönkívüliekkel | Exopolitika Magyarország - Földönkívüliek és Tudatosság

  7. Visszajelzés: P.M.H. Atwater – Mit tegyünk egy Megvilágosodás- vagy UFO-Élmény Után? | Exopolitika Magyarország - Földönkívüliek és Tudatosság

  8. Visszajelzés: P.M.H. Atwater – Gyerekek Halálközeli és Halálközeli-szerű Élményei | Exopolitika Magyarország - Földönkívüliek és Tudatosság

  9. Visszajelzés: P.M.H. Atwater – Élet a Halálközeli és UFO-Élmények Után | Exopolitika Magyarország - Földönkívüliek és Tudatosság

  10. Visszajelzés: CE-5 Magyarország: A CE-5 Kapcsolatfelvételi Meditáció leírása | Exopolitika Magyarország - Földönkívüliek és Tudatosság

  11. Visszajelzés: Mary Rodwell: Csillaggyermek-teszt és Kapcsolatfelvételi teszt | Exopolitika Magyarország - Földönkívüliek és Tudatosság

Hozzászólások lezárva.