Ökofalvak a Világban

Ökofalvak a Világban. Letölthető: tinyurl.com/okofalvak3 . Kiegészítő kötete és korábbi gyűjtemények a tinyurl.com/OkofalvakGyujtemeny oldalon

A kiegészítő-pénznem relevanciájú cikkek nagy része
átkerült a http://helyipenzszoftver.blogspot.com oldalra.

Városokba és országos szinten integrálható életjobbító módszerek! Magyarországon egyedülálló gyűjtemény az egész világ alternatív életközösségeiről fél év munkája által megszületett. Az Ökofalvak a Világban letölthető itt: tinyurl.com/okofalvak3 . Kiegészítő kötete: tinyurl.com/okofalvak4 . Korábbi gyűjtemények: (Ökofalvak Európában és kiegészítő kötete): tinyurl.com/OkofalvakGyujtemeny

TÖLTSD LE MAGADNAK ÉS OSZD MEG FÖLDEKET MŰVELŐ, ALTERNATÍV KÖZÖSSÉGEKET VEZETŐ VAGY AZT INDÍTANI SZÁNDÉKOZÓ ISMERŐSEIDDEL, MAGYAR ÖKOKÖZÖSSÉGEKKEL! 

E cikk könnyen megjegyezhető rövidlinkje: http://tinyurl.com/OkofalvakAvilagban

Kapcsolódó korábbi könyvünk az Ökofalvak Európában. Az Ökofalvak Európában című könyvünkhöz készült gazdag tartalmú blogbejegyzésünk: http://tinyurl.com/OkofalvakEuropaban

Mindkét könyvhöz egy-egy kiegészítő füzet tartozik, amik integráló, tanulságösszegző karakterisztikájuk miatt szinte fontosabbak, mint maguk a könyvek. Mindegyiket egy helyen a tinyurl.com/OkofalvakGyujtemeny oldalon érheted el!

Alább az Ökofalvak a Világban c. könyvhöz kapcsolódóan néhány gondolat.

Ökofalvak a Világban. Letölthető: tinyurl.com/okofalvak3 . Kiegészítő kötete és korábbi gyűjtemények a tinyurl.com/OkofalvakGyujtemeny oldalon

Ökofalvak a Világban. Letölthető: tinyurl.com/okofalvak3 . Kiegészítő kötet: tinyurl.com/okofalvak4.

Ahogyan az életben a kihívások és feladatok többrétegűek, úgy szeretném felhasználni ezt a kötetet arra is, hogy lássuk, hogy ha merjük a Hős Útját választani, milyen csodákat alkothatunk magunk és a nagyobb közösség, a nagyobb egység javára. Maga ez a kötet is mint a menet közben nyert felismerésekből kiderült, így készült. 🙂

Ez a könyv azt hivatott üzenni, hogy van választás, vannak járható utak, van lehetőség. Nem mindenkinek szól a vidéki élet, a földdel való munka, a növényekkel való foglalkozás. Vannak „techy” (technológiai orientáltságú) és elméleti jellegű emberek, vannak alapvetően városi életekbe inkarnálódó lelkek. Inkább a szemléletmód érdekes ezekből a történetekből: szemléletmódok és módszerek amelyeket városi életben, megapoliszi környezetben is meg lehet valósítani.

Fontos megjegyezni, hogy az ökofalu az nem feltétlenül falusi életmód. Közülünk sokaknak, akik a városi életet szeretjük, a “falu” szóról düledező épületek, a wifi hiánya és nem a műtrágya jutnak eszünkbe. Az “ökofalu “megnevezés azért terjedt el az angol szóhasználatban, hogy valami egyedülálló neve legyen a folyamatnak. Illetve mert a városok általában túl nagyok az alternatív kísérleti projektek teljes körű kivitelezéséhez. Vannak, akik a „vissza a dicső múltba” jeligével technológia-ellenesek és a múltban keresik az üdvösséget. Ezzel szemben pl. az indiai Auroville ökováros gondolkodásában és tervezésében kifejezetten jövőközpontú, jó értelemben globalista (globális pozitív lelki integrációt és összhangot támogató), az egyiptomi Sekem ökofalu is rendkívüli, nyugati egyetemeket megszégyenítő eredményességű kutatás-fejlesztési tevékenységet végez!

Bernard Lietaer - Pénz és Fenntarthatóság

A világ legnagyobb helyi pénz szakértőjének első magyar könyve! PenzEsFenntarthatosag.hu

Nem az Univerzum, az országok, a kontinensek és a bolygó urai által eleve elrendelt dolog, hogy a tehetetlenség, a pénzhiány, a nincstelenség legyen a meghatározó és a végső döntéshozási alap, amikor változtatni akarunk életünkön. (Ezen sorok megszületése óta már megjelent Bernard Lietaer első magyar könyve is ehhez, Pénz és Fenntarthatóság címmel! Lásd részletes összefoglalónkat másik oldalunkon, a Helyi Pénz Szoftver oldalon)

Nem a jog és a pénz diktatúrája (demokratúra, korpokratúra), sem a globális fegyverek-olaj-drogok világa (az angol GOD akroníma a dolláron) az Isten, ahogy azt itt Nyugaton már megszoktuk, hanem az emberi lélek tiszta, felsőbb minőségű ereje, mely az egész bolygót át fogja alakítani az elkövetkező néhány évszázad során, ha nem csak egyéni megoldásokban gondolkodunk, hanem vezetőkké válunk. (Itt főleg a fiatal Y- és Z-generációra gondolunk.) Ahogy az ezeket a közösségeket alapító lelkek is tették, az új tudatosság előfutáraiként a maguk módján!

Egy teljesen más témát is megemlítek, mint tanulságot.

Valójában a tudat elleni harcról van szó a bolygón. Az elvek, értékek és szokások gyarmatosításáról. Mind Afrikában, mind Dél-Amerikában, mind például a Kis-Tibetként is ismert Ladakhban is, az a hódítók tudatos módszertana, metodológiája, hogy a helyiek tudatát átformálják.

Természetesen nem az advaita vedanta által tanított tudatosságot kezdik el megismertetni, sem a vallások közös, egységes gyökerét, ami kiolthatna minden vallási gyűlöletet és gyilkolást. Hanem a helyieket lemaradottnak és primitívnek állítják be, szemben a tudatosan az ő tönkretételükre, a hódítók jólétének növelésére és fősodrású egyeduralmának visszafordíthatatlanságára odatelepített technológiákkal, eljárásokkal, „kultúrával” szemben, ami a „fejlődés és növekedés”, a felemelkedés záloga (apróbetűs rész: csak a hódítók számára).

Thrive pyramid

Részlet a Thrive (Kiteljesedés) c. filmből. Katt a képre a videóért.

Ez nem modern találmány, hanem ősi, és már főleg nem kinesztetikus fegyverekkel (lőszer, vágóeszközök), hanem gazdasági, intézményi, média, kulturális, oktatásügyi, gazdasági, kereskedelmi fegyverekkel viszik véghez. De a leginkább a tudatra ható HAARP űr-föld fegyvert is ide vehetjük, erről Thomas E. Bearden (Tom Bearden) előadásait érdemes meghallgatni.

Ez a hálózatszerű (mátrix), kifinomult elnyomási módszertan-rendszer nem ad annyi perverz élvezetet és tápláló szenvedésenergiát, mint a brutalitás, (merthogy exopolitikából tudjuk, hogy a világban az erőszakot propagálók felett a végső főnökök ilyenből élő lények), de sokkal átfogóbb, visszafordíthatlanabb, ellenállhatatlanabb.

Az ÖKOFALVAK LEGFŐBB TANULSÁGA EZ: a modernitás társadalmilag és környezetileg pusztító, nem működőképes, bár vannak életminőségjavító részei, amik paradigmaváltás esetén, módosítással életképessé, ember- és bolygóközpontúvá tehetők. A hagyományos, ősi módszerek viszont teljesen működőképesek, bár azóta megismertük, hogy van több és másabb, bizonyos és sok nézőpontból jobb.

Az ökoközösségek tanulságai nemcsak arra jók, hogy leendő új ökoközösségeket, alternatív életközösségeket, vagy akár alternatív lakóparkokat hogyan hozzunk létre. Hanem arra is, hogy város, megyeszékhely, megye, ország szintjén új döntéshozatali eljárásokat, új gazdálkodási elveket, emberközpontú társadalmi innovációkat valósítsunk meg. Az ökofalvak ember- és természetközeli, ember- és természetközpontú társadalmi kísérletekként is felfoghatók, hogy ezek az ökofalvak tudással és tapasztalattal táplálják a modern nagyvárosokat.

ez jelenik meg, én mind e négy fehér dobozba ugyanazt szoktam berakni, így nem tévedhetek

Ökofalvak könyvek és kiegészítők: tinyurl.com/okofalvakgyujtemeny

A modernizáció, nyugatizáció az úgynevezett fejlődő országokban számos társadalmi és gazdasági problémát okozott, amik korábban nem voltak jelen vagy csak elenyésző mértékben. Sok helyen, kifejezetten Afrikában és Ázsiában, már eleve úgy éltek a modernizáció előtt, ahova most visszatörekedni igyekeznek. Óriási lett sok helyen a környezetszennyezés. Azonban az átírt értékek és szemléletmódok hatására elsikkad a távoli, élettelen környezet iránti törődés. Talán szerencsésebb lenne, ha emberszennyezésnek is hívnánk ezt a folyamatot, hiszen bármennyire is fájhat ez néhány büszke egónak, valójában a környezet részét képezzük, anyagcserénk révén a flóra és fauna rendszerének belső részesei vagyunk. Minden általunk kibocsátott mérget visszakapunk. Ha mást nem, az általunk “állítólag szeretett” gyerekeinken keresztül (hiszen a valódi szeretet az lenne, hogy nem teszünk olyat, ami rontja a jövőjüket, életminőségüket a bolygón).

 

Az általános tanulság az, hogy integrálni, szintetizálni kell a modernitásból a működő részeket a hagyományos, ősi módszerekkel. Tisztán visszatérni már nem lehet. Így végeredményben, bár tragikus és hatalmas áron, mégis egy nagyobb egészt eredményez a hódító rendszer, és így nyer csak értelmet a sok pusztítás és szenvedés. Ez egy gigantikus Hős Útja.

Az élet gyönyörűsége, hogy ez egyúttal az intrapszichés fejlődésre is igaz. Ami pusztítás ért minket egyéni életünk során, abból meg kell találni, hogy mégis mi jó született ezáltal, ennek következményeképpen. Másként nem lehet ép pszichével kikerülni belőle.

Egyúttal, akik mint a szerző is, foglalatoskodnak előző életes utaztatással és az életek között élettel, az életek tervezésével, megtudhatják, hogy kizárólag és pontosan emiatt van megengedve minden rossz, ami történik. Egyéni-családi és közösségi-országos szinten egyaránt. Hogy egy nagyobb egészre, egy teljesebb egységre jussunk, mert, hasonlatosan ahhoz, ahogy „Az Önfelismerő Kozmosszal Integráns Tudatosság” című videóban László Ervin professzor is megfogalmazta, így fejlődik a tudatosságunk és a Kozmosz [Omniverzum] tudatossága.

Ugyanis a Kozmosz egy élő létező, lásd David Wilcock – A Szinkronicitás Kulcsa c. videóját és könyvét. Megállapíthatjuk, hogy elég messzire, az alternatív városfejlesztéstől kiindulva, a pszichológián és az inter-inkarnációs élettervezésen át egészen az exopolitikai felismerésekig nyúlik az ökofalvak üzenete, már persze csak ha van erre az embernek látása.

Ökofalvakban élni és dolgozni nemcsak úri huncutság lehet azoknak, akik már megtehetik, van elég pénzük, hogy azon időt vegyenek. Valójában az is az ökofalvak egyik nagy megdicsőülése, amikor a környékbeli szegényeken segíteni tud. Amikor már nemcsak a saját kis közösségének tesz jót és már nemcsak jövőben hasznosítható módszerek pilotprojektjeként működik. Így olyanfajta társadalmi tevékenységet végezhet el, ami méltó az állami vagy önkormányzati támogatásra is.


A kötet írójaként úgy gondolom, hogy akármilyen nehéz is lehet ezt hallani, a sikeres jövőbeli ökofalvaknak értékesítés és szolgáltatás központúnak kell lennie: létre kell hozni valamit a semmiből és ezt kínálni a világnak. Ekkor az ökofalvaktól idegenkedők meglepődve felismerik, hogy ez életképes és hogy ez nekik is jó, hozzáad a rendszerhez, életszerű.

Ökofalvak a Világban KiegészítőAzt gondolom, hogy ehhez szükséges tanulmányozni ezen ökofalvakat (a mai világban ezt már javarészt elég online vagy online kapcsolatfelvételen keresztül megtenni), és ÖSSZEÍRNI mindegyiktől a technológiákat, amiket használnak: társadalmi, agrárkulturális, energiatermelési és oktatási technológiákat és módszereket. Hogy mi az, amiből szolgáltatást és értékesítést lehet nyújtani.

Ugyanis a kötet írása során az derült ki, hogy a sikeres, gyarapodó, bőségben élő közösségek így működnek, amiben így ők maguk és a látogatók, a környékbeli városok lakói is örömüket és kiteljesedésüket lelik!

Egy másik fontos tényező, az egyetemekkel, akár think tank-ekkel való együttműködés (nem szükségszerűen kizárólagosan csak honi egyetemekkel(!)). Az igazán sikeressé, fenntarthatóvá, lakóiknak anyagi és érzelmi biztonságot adóvá vált közösségek (pl. az egyiptomi Sekem, az észak-amerikai Ithaca ökoközösségek) az egyetemekkel már alapítást megelőzően vagy kis idővel azt követően is együttműködtek.

Nyílt Forráskódú Gazdálkodás Magyarország

Nyílt Forráskódú Gazdálkodás Blog – permafaktúra a permakultúrához

Ismételten kiemelnénk, hivatkozva korábbi blogbejegyzésünkre, hogy míg a permakultúra szót szinte kötőszóként használják az ökofalu körökben, addig a permafaktúra szót, ami olyasmit takar, ami iránt pont ezeknek a köröknek lenne érdemes két kézzel nyúlni, nem is ismerik (tudjuk, mert írtunk a GEN vezetőjének is).

Azt gondolom, hogy az Ökofalvak a Világban kötet elolvasása után az arra lelkesedést, belső elhívást olvasóknak érdemes lenne rövid írásokat írnotok: fantáziatörténeteket, melyekben azt írnátok le, mintha a változás végbement volna, konkrét képzeletbeli példákkal. A célja ennek az lenne, hogy tudatot formáljunk ezen történetek leendő olvasóinak, hogy van remény és elképzelhető másképp is.

Földanya_Jogai_

Földanya Jogainak Deklarációja

Sokan ugyanis a fantáziátlanság rabságában szenvedve el sem tudják képzelni, hogy lehet másképp is élni, társadalmat szervezni, várost működtetni, más döntéshozatalt, más gazdálkodást, más pénzügyi gazdálkodást folytatni. Szükség esetén a a GEN, azaz a Globális Ökofalu Hálózat megoldáskönyvtárán, a solution.ecovillage.org-on lehet fogalmi tisztázásokat találni; hasznos támpont lehet, de ott is részekre vannak szabdalva a megoldások.

Hírek a világban szóló problémákról: rengeteg van. Megoldások kutatása, keresgélése: alig. Nincs vízió, nincs jövőkép, nincs fantázia sem.

Az Új Generációk Küldetése - prof. László Ervin

Történelmi feladat ez. Kihívás, amelynek megválaszolására születtetek” – prof. Ervin Laszlo

A könyvben szereplő apró példák azonban számos teret biztosítanak erre, csupán extraponálni kellene, hogy akkor hogyan is nézne ki, ha Nyíregyháza vagy Szeged, Debrecen vagy Győr, komolyan venné ezeket a példákat, mondjuk három évtized múlva, és unokáink idején már ezek mentén működne. Csak egy kis fantáziajáték, ám ötleteket adna a jövő ökofaluépítőinek, várostervezőinek, akik az Y- és Z-generációból kinőve a globális kríziskomplexum közepette, jobb híján és kényszer okán már nyitottak lesznek a ma még alternatívnak számító gondolkodásra.

Hogyan lehetne a könyvben szereplő ideákat integrálni, összegyűjtve valóságba vetni? “Ennél ez” a jó, “azoknál az” a jó: hogyan tudnánk életszerűen ellesni innen-onnan azt, ami működik, ezeket összekötni és megvalósítani? Mindehhez nincs senki másra szükség. Csak Te rád! Igen, pont Rád! Írd meg ötleteidet a Kapcsolat menüponton a könyv elolvasása, átbogarászása után.

Végszóként úgy gondolom, hogy szerénytelenség nélkül állíthatom, csodát tettem. Vigyétek és gyarapítsátok! Nyerjetek inspirációt, hitet, és lelkesedést, érintsétek meg a lelketeket és másokét! Nemcsak a fejlett intellektusnak van helye, hanem a fejlett léleknek is! Kapcsold be a híreket, ha nem hiszed.

the money mafia - paul hellyer - front cover

Paul Hellyer, Kanada volt hadügyminisztere is összekötötte már a szálakat: az exopolitikai titkolózásokat, az ingyen energia, a pénzrendszer hazugságokat, a tudatilag elnyomó társadalmi berendezkedési mátrixot, ezeket mind a pénz urai irányítják: a pénz rendszer típusa a kulcs, a legfőbb anyagi világbeli kulcs, a megoldáshoz is! (A tudat a másik. A pénzrendszer típusa hatással van a tudatra…)

Ha tetszett ez a tanulmány és a te lelked és reményed is megérintődik olvasás közben, arra kérlek, hogy az Új Földért végzendő közös munka folytatásaként segíts lefordítani a világ legjobb kiegészítő pénznem (helyi pénz) szoftverét magyarra. Ez egy online, felhő alapú kollaboratív felületen tehető meg anoním módon, nem kell hozzá középiskolainál több számítógépes jártasság, csak középfokú angol nyelvtudás. Néhány perc után átlátható a működése. Minden azonnal mentődik a felhőbe és minden változás visszakereshető. Az egyik legfontosabb a súgófájlok (help files) lefordítása, mert addig a szoftver mögött álló holland STRO alapítvány nem engedélyezi a megjelentetését (korábbi verziók alapján személyes saját tapasztalatból tudjuk).

Ha lefordítjuk, akkor a világ vezető helyi pénz szoftvere, mely POS-terminál-, NFC-, SMS-fizetés kompatibilis, saját mobil appjaival is használható, valamint sajátszerver-alapon és felhőalapon egyaránt működtethető, akkor elérhető lesz a világ legjobb kiegészítő pénznem szoftvere magyarul, mind a 15 millió magyarnak, országhatároktól függetlenül, közösségösszetartó és -védelmező erővel! Könnyed regisztráció után a crowdin.com/project/cyclos/hu oldalon azonnal lehet kezdeni. Bővebb infóért lásd a Helyi Pénz Szoftver Blog oldalunkat!

Az Ökofalvak Gyűjteményhez kapcsolódó kapcsolódó információkat láss még:
Nyílt Forráskódú Gazdálkodás Blog
www.NyiltForraskoduGazdalkodas.blogspot.hu (permafaktúra a permakultúra mellé).

Ökofalvak Európában könyv és kiegészítő füzet
(tinyurl.com/okofalvak és tinyurl.com/okofalvak2)

Ökofalvak a Világban könyv és kiegészítő füzet
(tinyurl.com/okofalvak3 – kiegészítő füzet: tinyurl.com/okofalvak4)