Tudatosság

Buddhist monk in Phu Soidao Nationalpark, Phu ...

A föld kritikus korszakba ért. Amióta robbant az első atombomba, tömegesen jelentek meg földön kívüli lények az egekben. Sokak szerint figyelmeztetni akartak, hogy vigyáznunk kell, innen hova lépünk. Azóta képesek lettünk többször is elpusztítani a Földet fegyverekkel, kiléptünk a világűrbe, befolyásolni kezdtük a természetet és saját testünket – génkutatás. A hatalom pedig jobban centralizált, az emberek jobban ellenőrzöttek, mint valaha.

Rengeteg a tudomány, az elmélet, a szó és a technológia. Azonban úgy tűnik, az egyre bővülő bajokra újszerű megoldás kell, valami olyasmi, ami kívül esik az eddigi paradigmákon. Mind tudomány, pénzügyi szféra, mind vallás esetén a “reformok” és látszat átalakítások, toldozgatások nem vezetnek sehova. Az új paradigma egy más dimenzióban van: nem az eddigi tudást kell összeszedni és szintetizálni, hanem egy új szintre kell lépni. Az emberi tudatosság egy új szintjére.

A játék egy magasabb körébe léphetünk be. Erre mutat rá a sok globális probléma, amiket az emberiség – akármilyen elcsépelten hangzik is – csak összefogva tud megoldani. Az áttörés akkor következik be, ha egy jelentős réteg képes lesz a következő szinten működni. Erre mutatnak az általam ismert tudományos problémák a fizika, biológia területén, erre a vallások területén és nem utolsó sorban a közgazdaság, pénzügy területén.

A új tudatosság nem egy konkrét elmélet. Nem egy konkrét eszme, nem egy gondolkodási mód, hanem inkább egy új létforma. A testet és lelket is magában foglalja az átalakulás. A holisztikus szemlélet, hogy minden és mindenki kapcsolatban áll, az alapja ennek. Nem csak gondolkodni fogunk másképpen – ezt erőltetni nem is annyira lehet – hanem másképpen élni is és másképpen érezni, reagálni, másképpen megélni a világot. Innen kiindulva át fogjuk alakítani a társadalmat, a berendezkedést, az intézményeket és a kapcsolatokat.

Az új tudatosság egyik feltétele, hogy az ember kívülről is tudjon magára nézni, mint fajra, mint személyiségre. Ehhez kapcsolódik az exopolitika: előtérbe helyezi, hogy mi csak egy faj vagyunk az univerzumban – jóllehet eléggé speciális helyzetben – és kívülről nézve hol állunk most, min megyünk keresztül. A jelenlegi társadalomban felvetni azt, hogy hogyan tudunk beilleszkedni a világegyetembe, mindenképp azokra a kérdésekre vezet, hogy kik vagyunk, miért vagyunk itt és mi a feladatunk. Ezekre nincs általános válasz, hanem ha mindenkinek meglesz a saját válasza, és a szerint is fog élni, akkor lesz itt az új tudatosság.

Forrás: exopolitika.hu – 2010. jan. 2. 22:02 – írta Zoltán